Tätä ruokaa kokeilin ensimmäistä kertaa eilen ja koska maku osoittautui hyväksi, ja lapsetkin pitivät kovasti, laitan ohjeen myös tänne, jos vaikka joku kaipaisi pientä vaihtelua perinteisiin lihapulliin. =)

52545.jpg

n 500g naudan paistijauhelihaa

1 muna

1 tl suolaa

1/4 tl jauhettua mustapippuria

1 pieni sipuli

1/2 dl hienonnettua persiljaa

1/2 tl kanelia

1/2 tl jauhettua neilikkaa

1- 2 rkl ruokaöljyä

kasvis couscous:

3 dl esikeitettyjä couscous-suurimoita

3 dl vettä

1 tl ruokaöljyä

1/2 tl suolaa tai 1/2 kasvisliemikuutio

1/2 prk säilykemaissia

10 cm pätkä purjoa

1/2 punainen paprika

1/2 keltainen paprika

Ruoan valmistusaika n 20-30 min, valmiit pyörykät voi pakastaa.

Sekoita jauhelihaan suola,pippuri ja muna. Kuori ja raasta sipuli, huuhdo ja hienonna persilja, lisää jauhelihan joukkoon. Mausta mureketaikina kanelilla ja neilikalla. Sekoita taikina. Tee taikinasta pyöreitä ja hieman soikeita pyöryköitä ja nosta ne vedellä huuhdotulle työlaudalle.

Laita vesi kiehumaan. Lisää suola tai liemikuutio ja 1 tl ruokaöljyä. Kun vesi kiehuu, nosta liedeltä ja kaada couscous-suurimot veteen ja anna turvota kannen alla n 2 minuuttia, sekoita välillä ja anna vielä turvota 3 minuuttia.

Huuhdo, kuori ja pilko paprikat ja purjo, valuta maissi. Lisää kasvikset couscoussin sekaan ja sekoita.

Paista lihapyörykät öljyssä tasaisesti joka puolelta, läpikypsäksi. Laita kasvis couscous keskelle isoa tarjoiluvatia ja nosta kuumat lihapyörykät ympärille. Ripottele päälle persilja ja purjosilppua. Hyvää sellaisenaan tai voit valmistaa herkullisen kastikkeen seuraksi.

 Esim. jogurttikastike: 2dl ruokajogurttia (tai kermaviiliä), 10 cm pala raastettua kurkkua, 1 tl sinappia, 1 tl hunajaa sokeria tai siirappia, ripaus suolaa, 1/2 rkl balsmiviinietikkaa, 1 valkospulin kysi murskattuna, 1 rkl silputtuja yrttejä. esim pesilja, minttu, timjami...

Alkupareäisessä ohjeessa oli käytetty couscousin tilalla Bulguuria, mutta koska mulla ei sitä ollut, laitoin couscousia ja hyvää tuli silti. =)

couscous.jpg

Couscous    

Couscous on suurimo, joka yleisimmin valmistetaan vehnästä, mutta saatavilla on myös maissista ja kaurasta valmistettuja suurimoita. Suurimoita käytetään ennenkaikkea pohjoisafrikkalaisessa keittiössä, mutta couscousin suosio on viimeaikoina kasvanut Suomessakin. Sana couscous merkitsee myös ruokalajia, joka valmistetaan kypsentämällä couscous-suurimot höyryssä lihan, kasvisten, mausteiden ja liemen kera erityisessa couscous-keittimessä.

Couscousia ostettaessa kannattaa varmistaa, että pakkauksen päällä lukee prècuit. Se tarkoittaa, että suurimot ovat esikeitetty ja niiden tarvitsee vain turvota kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia.

Huom! Couscous sisältää glutenia, joten se ei sovi keliaakikolle.

Ohje on peräisin Kotikokki keittokirjasta.